اصطلاحهای دنیای هنر، مجموعهای محبوب در سایت هزارویکبوم است که الفاظ و اصطلاحات سخت موجود در دنیای هنر از دوره رنسانس را توضیح میدهد تشریح میکند. در این مطلب به توضیح درباره دو اصطلاح «گراند مانر» و «کاریکاتور» در نقاشی میپردازیم.
گراند مانر (Grand Manner)
به بیان ساده گراند مانر به این معنی است که سوژه به کمک تکنیکهایی از نمایش واقعیت، در اثر برجسته میشود. چیدمانهای باشکوه، ژستهای خاص در یک ترکیببندی باشکوه برای آنکه سوژه یا منظره مورد نظر را شاهانه و مجلل جلوه دهد.
گفته میشود گراند مانر، در ابتدا مربوط به نقاشیهای تاریخی بوده است و بعدها در نقاشی پرتره هم مورد استفاده قرار گرفت. در اینجا نمونههایی از کاربرد آن در هر کدام از این دو نوع نقاشی را میبینیم. نقاشی زیر «اخراج هلیدوروس از معبد» اثر رافائل و یک نقاشی تاریخی است. به این نقاشی لقب گراند مانر اورجینال داده شده است.
همانطور که در بالا گفته شد، در نقاشی پرتره، سوژه با ژستهای خاصی نقاشی میشود تا نسبت به دیگر عناصر نقاشی برجستهتر دیده شود. زمانی که از سبک گراند مانور در نقاشی پرتره استفاده میشود، سوژه در سایز اصلی و تمام قد نقاشی میشود. نمونه بسیار خوب از این نقاشی، «جین، کنتس هرینگتون» اثر جاشوآ رینولدز است.
جاشوآ رینولدز یکی از نقاشهای انگلیسی در قرن هجدهم است که سبک هنری خود را با سخنرانیهایی با نام «گفتمان هنری» ترویج داد.
کاریکاتور (Caricature)
کاریکاتور یک اثر هنری، طراحی یا نقاشی و بطور کلی نقاشی پرتره ساده است. داستان های مصور روزنامهها معروفترین نمونه کاربرد کاریکاتور است . معمولا در کاریکاتور سیاستمداران، ستارههای سینما و یا سایر افراد و حوادث روز و صدر اخبار، مورد شوخی و گاهی تمسخر قرار میگیرند. کاریکاتور برای نمایش تنها یک بعد از موضوع یا ویژگی یک شخص یا موقعیت مورد استفاده قرار میگیرد. بدین ترتیب که هر چیزی در حواشی موضوع مورد نظر سادهسازی میشود تا خود موضوع با برجستگی بیشتری در کاریکاتور دیده شود. در تصویر زیر معروفترین کاریکاتور کارتونی تاریخ انگلستان را مشاهده میکنید.
این کاریکاتور، ناپلئون و ویلیام پیت را با تقسیم اراضی تازهای از زمین نشان میدهد. ناپلئون اروپا را در اختیار دارد و پیت نیمه دیگر جهان را میگیرد. همان طور که مشاهده میکنید کاریکاتور بدون سختگیری، تنها از چند نکته برای معرفی این دو نفر و همچنین نمایش نحوه تقسیم اراضی زمین، استفاده میکند تا به مخاطب توحش و جاهطلبی آنها برای تملک جهان را انتقال دهد.
اگر از یک هنرمند بخواهید کاریکاتور شما را طراحی کند، متوجه خواهید شد که هنرمند جزییات مهم را دخیل نکرده ولی از ویژگیهای کلی که موجب شباهت تصویر به شما میشود استفاده کرده است. مادامی که سوژه مورد نظر مشخص باشد، نیازی به واقعی بودن یا واقعگرایی نیست. بنابراین در کاریکاتور سادهسازی اثر هنری به منظور انتقال یک پیام مینیمال و ساده صورت میپذیرد. در تصویر زیر نمونه بسیار خوبی از یک کاریکاتور را مشاهده میکنید.
***
با ما همراه باشید و مفهوم اصطلاحهای خاص و تخصصی نقاشی را در سایت هزارویکبوم دنبال کنید.
بیشتر بخوانید:
- اصطلاحهای نقاشی
- اصطلاح «فرسکو»، «مورال» و «ماروفلاژ» در نقاشی
- اصطلاح «نگاه تعقیبگر» و «خیال» در نقاشی
- اصطلاح «ودوتا» و «استافج» در نقاشی
- اصطلاح «مدل» و «نسخه اولیه» در نقاشی
- اصطلاح «ایمپاستو» و «پاستیش» در نقاشی
- اصطلاح «ترونی» و «تصاویر مسئله» در نقاشی
- اصطلاح «لئوناردسکی» و «استادان قدیمی» در نقاشی
- اصطلاح «حرکتهای ذهنی» و «رقص مرگ» در نقاشی
- اصطلاح «جمعیت شاد» و «روبنزین» در نقاشی
- اصطلاح «اتاق تاریک» و «اتاق روشن» در نقاشی
- اصطلاح «دنیای معلق» و «تکنیک برجسته» در هنر
- اصطلاح «کارتونهای رافائل»، «لیتوگراف» و «ایمپریماتورا» در نقاشی
- اصطلاح «مرگ را به خاطر بیاور» و «ونیتاس» در نقاشی
- اصطلاح «پریدویزنیکی» و «هنر مأمور آتشنشانی» در نقاشی
- اصطلاح «رنگگذاری تر روی تر» و «نسبت طلایی» در نقاشی
- اصطلاح «پیشطرح» و «مربع دوگانه ونگوگ» در نقاشی
- اصطلاح «هاشورزنی» و «شیء هنری» در نقاشی
- اصطلاح «تندو» و «ترکیببندی هرمی» در نقاشی
- اصطلاح «پیکرنگاری» و «سایهنگاری» در نقاشی
- اصطلاح «نقطهنگاری» و «کامئو» در نقاشی
- اصطلاح «گریزای» و «اینتالیو» در هنر
- اصطلاح «نقطه گریز» و «فورشورتینگ» در نقاشی
- اصطلاح «جسو» و «رنگآمیزی مرده» در نقاشی
- اصطلاح «هودجتریا» و «الیسا» در نقاشی
- اصطلاح «بانوی سیاه» و «انداکسبیلدر» در نقاشی
- اصطلاح «آیکن» و «شینوآزری» در نقاشی
نوشته اصطلاح «گراند مانر» و «کاریکاتور» در نقاشی اولین بار در هزار و یک بوم پدیدار شد.